top of page
  • Ruffina

Ukrainas sak är vårSedan snart en vecka tillbaka har vi ett nytt krig i Europa, med anledning av Putins nya invasion och krig i och mot Ukraina. Vi står inför en ny säkerhetspolitisk realitet, där Putin och den ryska regimen just nu fortsätter sina övergrepp genom krigshandlingar mot Ukraina och den ukrainska befolkningen. Det är med all sannolikhet början på en helt ny realitet i Ukraina, i resten av Europa och i världen.


Centerstudenter håller nära kontakt med Centerpartiet, våra vänner i andra studentförbund och också våra vänorganisationer ute i Europa.


Centerstudenter stödjer Centerpartiets linje full ut, om att bistå Ukraina med den hjälp de efterfrågar. Det har nu kommit glädjande besked om att en riksdagsmajoritet står bakom beslutet om att skicka hjälp till Ukraina, bland annat genom vapenexport. Igår på eftermiddagen togs ett historisk och helt nödvändigt riksdagsbeslut om detsamma.


Vi anser dock att detta gått alldeles för långsamt, den svenska regeringens hantering av frågan har dragit ut på tiden mer än nödvändigt. Samtidigt hoppas vi nu att den hjälp som nu kommer, både från Sverige och många andra länder kan hjälpa Ukraina i deras försvar av och strid för sina rättigheter, sitt land, frihet och självständighet – och i förlängningen Europas frihet. Ukrainas sak är vår, och det är i Ukraina försvaret av det fria Europa nu pågår” Det säger Julia Eriksson, förbundsordförande för Centerstudenter.


Också inom EU visas nu en enighet och ett snabbt agerande gentemot Putin, och för Ukraina, som aldrig tidigare skådads. Den enighet och det kraftfulla agerande med bl a sanktioner mot Ryssland som nu sker från Europeisk nivå saknar historiskt motstycke och det är precis det vi behöver nu.


”Våra politiker i EU visar just nu unionens betydelse för frihet, fred och demokrati – och den europeiska säkerhetsordningen. Att det är en självklarhet att Ukraina tillhör Europa och att vi alla står på deras sida. Det är ett mycket stärkande besked”, säger Julia Eriksson förbundsordförande för Centerstudenter.


Centerstudenter anser dock att det är anmärkningsvärt och handfallet att den svenska regeringen inte verkar benägen att ompröva sin inställning till ett svenskt NATO-medlemsskap. Ryssland har nyligen uttalat ett hot om militära och politiska konsekvenser för Sverige om vi inleder processen att ansöka om NATO-medlemskap. Trots dessa oacceptabla och allvarliga hot fortsätter regeringen hålla fast vid Sveriges alliansfrihet. Den svenska regeringens linje innebär att vi inte kan förvänta oss att allierade styrkor kommer till vår räddning i händelse av ett ryskt angrepp. Ett ryskt angrepp mot Sverige kanske ter sig osannolika nu, men det innebär också att det är nu det är läge att ansöka om ett NATO-medlemsskap. Det går inte att teckna en försäkring när huset redan brinner. Just nu står dörren för svenskt NATO-medlemskap öppen och de ryska styrkorna är fullt upptagna med offensiven i Ukraina. Om det finns något tillfälle för Sverige att ändra sin utrikespolitiska hållning är det nu.


Under de senaste dagarna har Centerstudenter och samarbetsorganisationer vi verkar inom gjort ett antal uttalanden med anledning av det som händer.

Vårt europeiska nätverk och ungdomsförbund till ALDE har tillsammans med andra ungdomsförbund till europaparlamentets partier gått ut med en gemensam deklaration ”Europe’s Youth Stand Against Russian Aggression & In Support of Ukraine’s Future


Centerstudenter, genom Centerstudenter International, tog i fredags (25/2) initiativ till en gemensam debattartikel om vad EU bör göra. Artikeln är signerad av totalt 23 företrädare från 11 liberala ungdoms- och studentförbund i 9 olika länder. Samtliga förbund ingår i LYMEC som är det liberala europeiska partiet ALDE:s ungdomsförbund. Den finns att läsa här.


Förbundsstyrelseledamot i Centerstudenter, Olga Anikina, har under förra veckan gjort en intervju i Sveriges radio och denna vecka skrivit en krönika i Liberal Debatt, med anledning av det som nu händer och specifikt utifrån hennes erfarenhet och tankar om de ryska medborgare som inte står bakom Putins krig och brott i Ukraina. Här (25/2, från 4:19:19) kan du lyssna på hennes inslag i Sveriges radio och här kan du läsa hennes text i Liberal debatt.


Under de senaste dagarna har Centerstudenter deltagit i ett antal manifestationer för Ukraina och demonstrationer mot Putins agerande. Under de kommande dagarna kommer vi delta i olika manifestationer i flera olika städer runt om i Sverige. I fredags befann vi oss utanför ryska ambassaden i Stockholm, tillsammans med flera hundra personer. Lyssna på förbundsordförande Julia Erikssons kommentar i Sveriges radio om demonstrationen utanför ryska ambassaden i Stockholm här (25/2 från 1:30:34).Senaste inlägg

Visa alla

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page